torek, julij 21, 2009

CEPLJENJE

Danes smo imeli dan za cepljenje. Zvečer smo bili dogovorjeni z veterinarjem da cepimo vse naše kužke proti pasji kugi, parvovirozi, leptospirozi, kužnemu hepatitisu in kužnemu kašlju.

Pasja kuga: je bolezen, ki se najpogosteje pojavlja pri pasjih mladičih med 3. in 6. mesecem, lahko pa prizadene tudi pse druhih starosti. Virus v organizem vstopi skozi usta ali dihala, napada imenski in živčni sistem ter pljuča in prebavila. Znaki bolezni so visoka telesna temperatura, otopelost, kašljanje, bruhanje, driska. Ker pes ne je in pije se pojavi dehidracija. Kjub zdravjenju žival lahko pogine.

Parvoviroza: je zelo nalezljiva bolezen prebavil, ki prizadene predvsem mlade pse. Starejši psi bolezen lahko prenašajo brez kliničnih znakov. Znaki bolezni so hudo vnetje črevesja s krvavo drisko, akutno bruhanje, dehidracija ter neješčost. Kljub zdravljenju lahko žival pogine.

Leptospiroza: je bolezen, ki jo povzročajo bakterije in za katero lahko zboli tudi človek. Bolezen se širi z okuženim urinom. Vir bolezni so divji glodalci (miši, podgane). Znaki pri bolezni, ki se kažejo ne glede na starost živali, je visoka telesna temperatura, neješčost, žeja, bruhanje, zlatenica, v končni fazi odpoved ledvic in smrt. Bakterije so občutljive na antibiotike in če začnemo zdraviti takoj je ozdravljivost možna.

Kužni hepatitis: je zelo nalezljiva bolezen, ki prizadene mlade pse. Znaki bolezni soo povišana telesna temperatura, neješčost, bruhanje, driska (lahko tudi krvava), boleč trebuh, krči, ... Ozdravljeni psi še mesece po okužbi izločajo z urinom žive viruse. Zato so necepljeni psi zelo nevarni.

Kužni kašelj: je bolezen, ki jo povzročajo različni virusi in bakterije. Lahko se zgodi, da psa cepivo ne bo obvarovalo, bo pa omililo klinične znake. Bolezen je najpogostejša poleti, širi se na krajih kjer je naenkrat veliko psov (pasje razstave, psarne). Znaki bolezni so oster suh kašelj, neješčost, povišana telesna temperatura in če se psa ne zdravi lahko tudi bronhitis ali pljučnica.

To cepljenje zakonsko ni obvezno, je pa priporočljivo. Zmotno je mišljenje mnogih, ki smatrajo da je potrebno cepiti samo mlade pse, saj so ti bolj dovzetni za okužbe. Vsak se mora odločiti po svoji vesti. Mi imamo svoje kužke preveč radi, da bi razmišljali ali bi ali nebi cepili. To spada v preventivni program, tako kot zaščita pred klopi, cepljenje proti steklini in trimesečni program odpravljanja notranjih zajedalcev.
Uspešno smo prestali cepljenje, nagradili smo jih s pasjimi piškoti in glede na njihovo obnašanje zgleda da ne bo imel nobeden od njih reakcije na cepljenje. Za letos smo opravili.